Assalamualaikum...
Apa khabar pembaca blogger sekalian???
Hari ni nak kongsi recepi...
Hehehe...
Hari ni... Tadi petang...
Tetiba lak mood rajin datang...
Hahaha...
Mood rajin datang nak cuba buat biskut pretzel...
Hahaha...
Pernah dengar tak apa tu biskut pretzel???
Pernah tengok tak bentuk biskut pretzel tu macam mana???
Pernah makan tak biskut pretzel tu???
Pernah Tak???
Pernah Tak???
Pernah Tak???
Hahaha...
Sebenarnya kan, aku pon tak reti nak buat bentuk biskut pretzel tu macam mana...
Hahaha...
Sebab nya aku tengok gambar kat Mr Google kan macam susah je bentuk dia...
Hahaha...
Hahaha...
Sambil menaip blog ni, tak ketawa pun...
Tapi beria je, taip Hahaha...
Konon² nya ketawa la tu..
Padahal fake aje semua tu...
Jangan percaya sangat la ye pada taip Hahaha tu...
Ok...
Baiklah...
Maaf la, membebel panjang²...
Hmmm...
Baiklah...
Ni lah Resepi Biskut Pretzel ku yang tak seberapa...
Bahan² nya :
Mentega 125gm
Gula Aising 60gm
Telur 1biji
Susu UHT 25gm
Tepung 225gm
Serbuk Koko 5gm
Esen Vanilla 1tsp
Coklat Milk Compound 100gm
Almond Nip/Colour Rice Secukupnya
Cara membuat :
1) Ayakkan tepung dan serbuk koko kemudian ketepikan...
2) Mentega dan gula aising diadun sebati menggunakan mixer sehingga gula hancur...
3) Masukkan telur dan esen vanilla dan adun lagi..
4) Kemudian, masukkan tepung dan serbuk koko yang telah diayak tadi diselang-selikan dengan susu UHT...
5) Adun adunan sehingga sebati menjadi doh...
Bila dah jadi doh...
Boleh la bentukkan doh seperti bentuk pretzel...
Kalau macam saya...
Doh tu saya canai kan...
Agak² tebal 0.2 cm-0.3 cm...
Lepastu saya potong doh tu guna pemotong doh atau pisau pun boleh la...
Saya potong agak² Panjang 13cm-15 cm... Lebar 0.3 cm- 0.4 cm...
Lepastu bentukkan ala² bentuk love² gitu...
Lepastu... Dah siap² bentuk ala² bentuk love tu...
Boleh la susun kat tray... Tray tu tak yah sapu marjerin...
Lepas dah siap membentuk...
Boleh la bakar...
Suhu oven api atas dan bawah 150°C...
Bakar selama 25-30 minit... Bergantung pada oven masing²...
Lepas bakar...
Cairkan coklat milk compound kacau sehingga cair kemudian tambahkan marjerin (agak²)
Dan lepastu, salut biskut pretzel dengan cairan coklat milk compound...
Dan akhir sekali... Taburkan almond nib/colour rice sebagai hiasan...
Haaa...
Begitu tu la penerangan saya...
Jika kurang faham...
Saya mohon maaf sangat² la ye...
Sebab nye saya tak sertakan video...
Hohoho...
Dan...
Jika rajin boleh la bertanyakan kepada Mr Google yang lebih arif lagi bijaksana tu ye...
Bagaimana cara² nak buat bentuk biskut pretzel... ???
Hmmm...
Itu saja la ye...
Mohon maaf jika ada sebarang kekurangan...
Di bawah ni saya sertakan gambar biskut pretzel yang saya dah cuba buat...
![]() |
Ni gambar tahun 2017... Masa ni ada event kat tempat belajar kena buat biskut pretzel ni... 8 Feb 2017... |
![]() |
Ni baru buat petang tadi... Sebenarnya biskut ni dah siap salut coklat dengan tabur colour rice... Tapi lupa pula nak ambil gambar yang dah siap salut coklat dengan color rice tu... |
Hmmm...
Itu saje la perkongsian untuk kali ni...
Jika ada sebarang kekurangan, saya mohon maaf ye...
Ok...
Jumpa lagi dipost yang lain...
Ok...
Jumpa lagi dipost yang lain...
"Terima kasih kerana membaca."
No comments:
Post a Comment